Komentář: Činnost klubu pozastavena

12.08.2015 12:45

Ano, je to tak, a je to tak již více než rok.

Mančaft dělají především hráči a pokud těch se nedostává nedá se hrát. To je holý fakt. Nekomentuji děvčata, která v Jedovnicích sice s nadšením vyhlásila vznik dívčí odnože FBK, ale skončila ještě dřív, než vlastně začala pravidelně hrát, to je jiná písnička. Šokujícím zjištěním je informace, že v Jedovnicích se florbal stále hraje, jen trochu jiným způsobem. Shrnul bych to tak, že stále je více takových, pro které je florbal činností "pro zábavu" nebo praktikou jak "si udělat žízeň" než těch, co mají chuť hrát na, řekněme, vyšší úrovni.

Nic proti tomu, taky si rád zajdu na fotbálek nachystat si tělo na konzumaci chmelového nápoje a nikdo po mně nemůže chtít nějaké výsledky (to říkejte spoluhráčům, kterým pokazím kombinaci na plácku za barákem). Kvůli občasnému "čutnutí" se ale nebudeme organizovat do sportovního klubu, jdeme si prostě zahrát jen tak, ze srandy. A zde je jádro problému, proč že ty Jedovnice, poprvé od roku 2006, zmizely z florbalové mapy.

Poslední sezónou odehranou v rámci nějaké organizované soutěže byla sezóna 2013/2014. Už na startu sezóny bylo jasné, že budeme mít problém s hráči, tedy s množstvím hráčů nikoliv s jejich povahou. Kde tým nejvíce tlačila bota byl post gólmana. Poté, co se s námi před lety rozloučila brankářská legenda Radek Doležel, bylo hledání adekvátní náhrady naším každosezónním chlebem. Pak se objevil Dejv Marinčák, chlapec z obrany, který když zaklekl do branky, chytal jako ďas. Pracovní důvody ale odvlekly i jeho a najednou byla v brance díra (doslova). Pokusy o zlomení morálky někoho ze spoluhráčů, aby to "v té bráně aspoň zkusil" se neosvědčily. Na turnajích nám tak museli pomáhat externí gólmani, hlavně z adamovského FbC. Na trénincích ale bylo v brance pusto nebo tam byla žíněnka či díravá plachta.

A jsme u dalšího problému, když na tréninku nechytá gólman, není to ono, střílet na žíňenku nebo na plachtu s dírami nikoho nebaví. Ať už se na to podívám z pohledu hráče nebo trenéra, na trénink musí přijít osm až deset hráčů do pole plus dva gólmani. Teprve potom mám trénink nějaký smysl, dají se provádět rozličná cvičení jako slalomy, nahrávky, trénovat střelba, dorážky, nájezdy, dá se sehrát tréninkový zápas a tak dále. Bylo nám jasné, že i tohle je utopie a tak jsme si stanovili limit šesti hráčů na trénink. Bude-li míň, trénink nebude.

Světe div se, i tohle kritérium bylo krátce po začátku sezóny velice težké naplnit. Situace se stávala neúnosnou a vyjímkou nebyly situace, kdy bylo přihlášených sedm lidí na trénink a nakonec jsme na hale na sebe zírali dva. Při hodinové sazbě za pronájem haly a s přihédnutím k faktu, že dva hráči asi težko nacvičí nějakou akci použitelnou v zápase stalo se to, co se stalo (viz nadpis). Zajímavostí je, že v této poslední sezóně hráli za FBK Sokol Jedovnice pouze tři (!) hráči z Jedovnic. Zbytek mančaftu tvořili hráči z Kotvrdovic, Blanska, Adamova, Brna. Statistiky je možné si stále přečíst zde.

Těžko říct co potom odpovědět na otázku: ,, Takovou hezkou halu tam máte, proč tam nehrajete florbal?"

 

- pepe -