Na prahu nové sezóny v AFL

04.08.2011 09:47

Po letní pauze je tu znovu čas nastartovat sportovní myšlenky a nasměrovat je zpět na jediný smysluplný sport na této planetě - na FLORBAL. Pravda, letní prázdniny jsou sice sotva v polovině, ale kdy jindy začít s přípravou na sezónu, než teď? Aneb jak praví klasik:"Kdo ošidí letní přípravu, může se jít v sezoně klouzat." Toto samozřejmě neplatí pro sportovce provozující zimní sporty, při nichž je kluz a klouzání obecně jevem naopak pozitivním ba přímo žádoucím. Pro potřeby florbalistů je však zmíněné úsloví více, než dostačující, vždyť naskočit do sezóny nepřipraven je jako spáchat harakiri florbalovou holí čepelí napřed.

Sezóna následující je sice plná změn, nejdříve by ale bylo dobré v rychlosti shrnout tu předchozí.

Jedovnické borce čekají vyhrocené souboje před brankou (foto afl.cz)

 

Jedovnicím se ve své páté sezóně v lize ČFbU bohužel nepodařilo navázat na výsledky ze sezóny 2009/2010 (zavzpomínat můžete zde). Většina mužstev byla nad síly jedovnických borců a výsledkem tak nebylo nic jiného, než poslední 11. místo s bilancí 2 výhry, 1 remíza, 17 porážek. Matematici napočítají celkem 7 bodů a s tím se díra do florbalové Evropy dělat nedá (statistika 2010/2011 je zde). Abychom ale nezůstali jen u skepse, je třeba zdůraznit, že herní projev ve většině zápasů nebyl vůbec špatný. V kolonce "počet nastřílených branek" jsme byli stejně úspěšní jako např. šestý Orel Boskovice (82 branek). Zakopaný pes se však skrývá o kolonku dále - kdyby se hrálo na počet obdržených branek, postupujeme o sto šest, nebo spíše o sto šedesát šest protože číslo 166 branek v naší síti je suverénně "nejlepší" z celé soutěže. Je tedy jasné, co bude cílem pro následující sezónu: Zlepšit obrannou fázi tak, aby se zápasy vyhrávaly i s malým počtem nastřílených branek. Jak se to bude dařit ukáže čas.

Ani pohled do individuálních statistik nevypadá na první pohled zle. V první desítce kanadského bodování soutěže je již potřetí v řadě Josef Zouhar s 35 body za 11 branek a 24 asistencí, který společně s Danielem Grymem odehrál všech 20 utkání.

Titulem kanonýr FBK Sokol Jedovnice se může chlubit Matěj Šíbl, jenž pokořil soupeřova gólmana celkem třiadvacetkrát. Připočteme-li ještě sedm gólových nahrávek, je Matěj Šíbl s 30 kanadskými body druhým nejužitečnějším hráčem Jedovnic. Faktem je, že Matěj odehrál o šest utkání méně (čili 14) a tak je možné zaspekulovat, co by kdyby odehrál zápasy všechny.

Trojici nejužitečnějších hráčů doplňuje Michal Štrof s bilancí 17 bodů za 10 branek a 7 asistencí, jichž dosáhl též během 14 odehraných zápasů.

Ne nepodstatnou je zpráva, že do statistik se brankou nebo asistencí zapsali všichni hráči, kteří v sezóně nastoupili k soutěžnímu zápasu. Jednu asistenci si připsal též gólman Vít Šebela. Kolem brankářů se toho ostatně dělo mnohem víc. Nejvýraznější informací pro hráče a fanoušky byl bezesporu odchod dosavadní jedničky Michala Chmelaře, jež po osmi zápasech ohlásil přestup do týmu Adamova. Okolnosti odchodu však, kulantně řečeno, nebyly zrovna standardní a vyvolaly v kabině vlnu nevole. Inu i takový je florbal. Na druhou stranu je nutno podotknout, že Vít Šebela se náročné role jedničky zhostil více než zodpovědně. Dalším cílem do nové sezóny tedy bude obsadit uvolněné místo na pozici druhého brankáře. Tím by měla být zajištěná zdravá rivalita nutná v každé smečce, čili i v té florbalové.

 

Igor Halas, Josef Zouhar, Josef Nezval (zleva) na hostování v týmu FBC Flex v soutěži AFL

 

Pár cílů do následující sezony tady už zaznělo ale ten nejpodstatnější bude napsán až teď a sice:

Jedovnice chtějí umístění mezi prvními třemi!

Méně informovaní patrně propadají v úžas, ale není třeba. Po sezóně bylo totiž hráčským hlasováním rozhodnuto o změně soutěže z dosavadního Jihomoravského přeboru - Divize A hraného pod patronátem České florbalové unie (ČFbU) na Amatérskou florbalovou ligu (AFL) jejíž organizaci má na starosti společnost Florbalováprodejna.cz. Více o změně soutěže a o rozdílech mezi ČFbU a AFL si můžete přečíst v tomto článku. Je sice pravda, že hrát novou soutěž přinese jistá úskalí, činit problémy může například odlišný formát a koncepce soutěže (hraje se 4 na 4 místo dosavadních 5 na 5), neznalost soupeřů atd. ale všichni věří, že snaha ukázat se v nové soutěži a umístit se co nejvýše bude silnější.

Trenér Igor Halas shrnul jedovnické ambice takto:"Já ani tak nepomýšlím na postup jako na to, abychom se dali dohromady jako tým a lidé, co hrají za Jedovnice, chodili na tréninky a na turnaje. Abychom nehráli jako FBC Flex (spřátelený tým z AFL jenž ukončil svoji činnost a jehož licenci přebírá právě FBK Sokol Jedovnice - pozn. redakce), kde na začátku bylo velké nadšení, ale chuť a ochota něco natrénovat a něco nacvičit byla nulová, takže ke konci (působení v AFL - pozn. redakce) to bylo jen trápení."

Věřme tedy, že v Jedovnicích roste vítězný tým s velkým T.